Nederlands

Onderdompeltheater

Podium en zaal worden één

Een klein jaar na ons avontuur in Londen zijn we zelf druk aan het bouwen aan een immersive theaterproductie. Omdat het kan én omdat het een waanzinnig gaaf avontuur is.

Maar ook omdat we ervan overtuigd zijn dat deze vernieuwing in theater — die elders in de wereld al een serieuze opmars maakt — ook in Nederland de trend gaat worden.

Als wij de lat mogen leggen, als eerste grote productie, dan ligt die wat ons betreft direct hoog.

“ Omdat immersive zich niet zo lekker laat vertalen naar het Nederlands en veel mensen het woord niet kennen, zijn we het Onderdompeltheater gaan noemen. ”

Het uitgangspunt is simpel: waar we in theater gewend zijn om te gaan zitten in een rode stoel, naar een podium te kijken waarop decor en acteurs een verhaal vertellen en we als bezoeker na een uur of twee opstaan en naar huis gaan, sta je bij Onderdompeltheater midden in het verhaal. Podium en zaal worden één.

de ingredienten van een onderdompel­theater

  • Decor en acteurs zijn vlakbij. Je kan dingen vastpakken, scènes spelen zich voor je neus af en licht, geluid en geur zijn overweldigend dichtbij. Er is geen afstand tussen jou als bezoeker en het stuk, wel een verhaal dat zich overal om je heen ontrolt.
  • Je loopt vrij door de wereld en het verhaal heen. Zo kies je of je een acteur volgt als hij of zij wenkt, of niet. Je gaat staan bij een groep als er iets gebeurt, of kiest ervoor om juist dan ergens te kijken waar niemand is. Je loopt de hele avond van links naar rechts en voor naar achter, of kiest ervoor om rustig te zitten en het over je heen te laten komen. Je hebt volledige vrijheid om te gaan en staan waar je wilt.
  • Geen show is daarmee hetzelfde. Niet voor acteurs, maar zeker niet voor jou als gast. Als je immers op plek A bent, zie en hoor je niet wat er op plek B gebeurt. Ga je een tweede, een derde of een vierde keer, beleef je elke keer een andere avond.
  • Zo’n overrompelende wereld vraagt al je aandacht. Je telefoon gaat daarom gedurende de avond in een afgesloten hoesje, zodat je even geen berichtjes, Insta-updates of andere afleiding hoeft te ervaren. Je bent tijdens de show echt hier. Tijdens de naborrel in de bar is er genoeg tijd om appjes te beantwoorden en je volgers te laten weten hoe onvergetelijk de avond was.
  • Acteurs spelen niet alleen hun scripts, maar praten ook met gasten. En je praat terug, als je dat wilt. Zo beïnvloeden gasten wat er op een avond gebeurt, maar ook hoe het verhaal verloopt. Naast vaste scrips en scènes is er veel improvisatie, vanuit tot in detail uitgewerkte karakters, die elke avond iets anders tegenkomen en daarop reageren. Het betekent dus veel improvisatie en een verhaal dat blijft staan, hoe de avond ook loopt.
  • De nabijheid van gasten in onze wereld maakt het mogelijk om (normaal statisch) decor interactief te maken. Je kan er immers doorheen lopen, het aanraken, dingen ermee doen. Ons “decor” bestaat daarom uit tientallen interactieve installaties waar acteurs en gasten allerlei ervaringen in meemaken, van groots en meeslepend tot klein en intiem.
  • De net te drukke rij bij het pauzedrankje en het net te snel opdrinken omdat de voorstelling weer begint, vervangen we in ons Onderdompeltheater door horeca die naadloos in het verhaal is verwerkt. Op je eigen tempo bestel je wat eten en drinken en terwijl je ervan geniet gaat het verhaal om je heen gewoon door.

een te gekke nieuwe vorm van theater waar we de komende jaren nog vele producties, vormen en vernieuwingen van gaan zien. Te beginnen op Hembrug Zaandam, bij Hotel Wonderland.

Lees meer over

Onderdompeltheater

LET OP: Hotel Wonderland sluit tijdelijk deuren i.v.m. corona maatregelen!

Blijf op de hoogte